Iedereen neemt op zijn of haar eigen manier afscheid van hun dierbare. En vanaf de plek waar ik sta en dit alles gadesla, maak ik vaak mooie en ontroerende momenten mee. Zoals ik onlangs zag bij het brengen van een laatste groet aan een oma.

 

Afscheidsdienst

De afscheidsdienst werd gehouden in het plaatselijke kerkelijk centrum. De achterkleinkinderen hielpen met het uitdelen van de liturgieën. Een taak die ze uiterst serieus op zich namen, prachtig om te zien. Na de dienst werd moeder door onder andere haar zoons begeleid naar haar laatste rustplaats op de begraafplaats in het graf bij haar man. Weer samen ver- enigd. De belangstellenden werden uitgenodigd om de nitief afscheid te nemen.

 

Bijzonder moment

In de beslotenheid van kinderen, klein- en achterkleinkinderen liet de familie zelf de kist dalen. Het allerlaatste afscheid werd genomen en als laatste door twee kleinzoons. Ik zag ze vanuit mijn ooghoek staan. Ze spra- ken enkele woorden tegen elkaar terwijl ze naar de kist van oma keken. Plotseling knielde één van de kleinzoons, pakte een orchideetak uit het bloemstuk en legde het voorzichtig op de kist van oma. Een traan rolde over zijn wang. Hij stond weer op en na een klein ogenblik van stilte liepen ze samen naar de andere familieleden toe die even verderop stonden te wachten. Wat een respectvol, lief en ontroerend laatste moment met oma.

 

Elk afscheid is anders

Zo maak ik als uitvaartleider diverse mooie en intieme situaties mee. En ik ben me er steeds van bewust dat elk afscheid anders is. Ieder afscheid is persoonlijk en dat maakt mijn vak bijzonder mooi. Ik mag families bijstaan en samen met hen bouwen aan een afscheid waar ze nog lang met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Hoe neemt u afscheid van uw dier- bare? Ook met een orchidee of met een ander gebaar? Ik help u graag…

 

André de Moed

 

De columns van André en zijn collega’s zijn gebundeld in een boekje, ‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code TOZ te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl

Pin It on Pinterest

Share This