Diep geworteld in Meppel staan onze familiebedrijven in volle bloei

Vanuit Almelo vestigde apotheker J.A. Boom zich in Meppel, waar hij zich in 1841 inkocht in de stadsdrukkerij, nu Koninklijke Boom Uitgevers. De tweede en daarop volgende generaties traden in zijn voetsporen, waarbij de apothekerstak is uitgegroeid tot de nummer één laboratoriumleverancier en de drukkerstak tot een moderne uitgeverij voor een beter begrip.

John Boom
JOHN BOOM | BOOMUITGEVERS
MAS BOOM | BEHOME@WORK
BERTJAN BOOM | BOOMLAB BV

In drie portretten delen drie nazaten van J.A. Boom (1803-1893) hun trots op Meppel en meer…

John Boom

KONINKLIJKE BOOM UITGEVERS

De geschiedenis van Koninklijke Boom uitgevers gaat terug tot 1841, toen J.A. Boom zich in Meppel inkocht in de stadsdrukkerij waar briefjes voor de kerk en de gemeente werden gedrukt. Van kerk en staat wilde hij echter niet afhankelijk zijn en dus kwam er een eigen publicatie: De Meppeler Courant. “In de loop der jaren volgden meer kranten en ook boeken”, vertelt John Boom, de huidige directeur van Koninklijke Boom uitgevers. “Inmiddels is het krantenbedrijf verkocht en richten wij ons volledig op het uitgeven van papieren en digitale publicaties in cultuur, wetenschap, educatie en beroep.”

In de ogen van Koninklijke Boom uitgevers speelt inhoudelijke, kwalitatieve, goed onderbouwde kennis een belangrijke rol in onze democratie. “Samen met zo’n driehonderd medewerkers en circa tweeduizend auteurs doen wij er dan ook alles aan om de maatschappij van kennis, inhoud en duiding te voorzien. Zo hebben wij in Groningen met heel veel succes Boom voorgezet onderwijs opgezet. Speciaal voor vmbo, havo, vwo en gymnasium ontwikkelen wij er kwalitatief hoogwaardige lesmethoden voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en geschiedenis.”

Gezond bedrijf

Boom voortgezet onderwijs is overigens niet de enige locatie buiten Meppel. “In Amsterdam, Den Haag en Utrecht richten wij ons op respectievelijk wetenschappelijke, juridische en medische publicaties. Maar ons hoofdkantoor staat nog altijd in Meppel, waar ook Boom beroepsonderwijs is ondergebracht. Wij zijn trots op Meppel. Vanuit deze mooie stad hebben wij kunnen groeien tot waar wij nu staan. Wij zijn een gezond bedrijf en willen ons met publicaties in cultuur, wetenschap, educatie en beroep sterk blijven maken voor een beter begrip.”

Stationsweg 66, 7941 HG Meppel I

T 0522 – 266 111 I www.boom.nl

Pin It on Pinterest

Share This