Massale belangstelling voor plan Park Oud Zuid

Elke Meppeler kent de voormalige HBS aan het Zuideinde of de Zuiderschool aan de Prinses Marijkestraat. Wie daar geen wiskunde-, taal- of geschiedenislessen volgde, liep op zijn minst regelmatig langs het markante locatie. Geen wonder dat de belangstelling voor, Park Oud Zuid, de veertig woningen die in en rondom de oude scholen worden gerealiseerd enorm is. “Dit is ook een unieke kans. Hoe vaak zijn er plannen op zo’n schitterende locatie dichtbij de binnenstad?”, stelt Berber Brand van architectenbureau 19 het atelier, een vraag waarop ze geen antwoord verwacht.

SFEERIMPRESSIE VAN Park Oud Zuid

Park Oud Zuid

Park Oud Zuid

“Na de presentatie van de plannen kregen we ontzettend veel reacties. 370 mensen met interesse in een van de veertig woningen. We zullen uiteindelijk moeten loten denk ik”, zegt Brand. Helemaal onverwacht kwamen de massale mails en telefoontjes niet. “We vinden dit natuurlijk zelf ook een bijzonder project. Nieuwbouw en restauratie op zo’n locatie in een binnenstad komt niet zo vaak voor. Veel Meppelers hebben herinneringen aan de school. En de opzet van het plan spreekt aan: het is niet een appartementencomplex, maar een ensemble aan gebouwen.”

Want het restauratie- en nieuwbouwproject Park Oud Zuid bestaat uit meer dan de oude HBS en de Zuiderschool. Straks wandelen bewoners vanuit een van hun veertig woningen een park in. “Een groene oase midden in Meppel”, noemt Brand dat. En in die oase verrijzen veertig koopwoningen met karakter en uitstraling: rijwoningen en appartementen in verschillende prijsklassen. Dichtbij binnenstad, station, Wilhelminapark en snelweg.

Ook Joost Vente van Van Dorsten Makelaars is niet verrast over de grote interesse: “Vanuit onze klanten krijgen we al lang vragen over de plannen van het voormalige Stad en Esch gebouw. We zijn blij dat wij als makelaarskantoor een rol mogen spelen in dit prachtige project.”

Park Oud Zuid

Authentieke details blijven

Ondanks het nodige sloopwerk en nieuwbouw herkennen voormalige leerlingen straks hun oude school nog. “We bewaren authentieke details zoals de glas-in-lood ramen, houten spanten en de hoge ruimtes. Die geven het pand extra allure. Dit wordt echt een waanzinnige plek om te wonen”, zegt architect Rob Moritz. Hij wijst ook op de keuzemogelijkheden. Kopers kiezen uit luxe appartementen in de oude HBS, grondgebonden woningen in de Zuiderschool en de monumentale gymzaal en nieuwbouwwoningen aan de Prinses Marijkestraat.

Aspirant-kopers hebben vrijwel allemaal een band met de stad, zegt Brand. “Het zijn Meppelers die al jaren wachten op een project zoals dit of voormalige inwoners die graag terugkeren naar hun stad. Ook vanuit de regio is er belangstelling. Voor forenzen is deze locatie ook uitstekend. Verder zien we interesse vanuit alle doelgroepen: van alleenstaande ouderen tot gezinnen met jonge kinderen. Ook die mix past heel goed bij de opzet van dit project, zegt projectontwikkelaar Herman Dolstra. “Dit plan is ruim en groen opgezet met veel aandacht voor historie en luxe. Dat maakt Park Oud Zuid tot een plek waar iedereen straks met plezier woont, werkt, ontmoet en ontspant.”

Nieuwe bewoners van Park Oud Zuid

Benieuwd naar de plannen? Kijk voor meer informatie op www.parkoudzuid.nl. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kan je dit online aangeven of neem contact op met Van Dorsten Makelaars. Dit najaar moet duidelijk worden wie de gelukkige nieuwe bewoners van de voormalige scholen worden. In de periode daarna volgt de sloop van een deel van het complex en begint de nieuwbouw. Markante Meppeler gebouwen met meer dan een eeuw geschiedenis krijgen dan een nieuwe toekomst.

De HBS door de jaren heen

Nederlandse jongeren zitten vanaf 1863 in de lesbanken van de Rijks Hoogere Burgerschool. In Drenthe gaan in de decennia daarna drie van deze scholen open: in Assen, Coevorden en Meppel. De eerste lessen in de school aan het Zuideinde zijn in 1882.

Duizenden leerlingen zetten daarna in de school belangrijke stappen naar een mooie toekomst. Een eerste uitbreiding volgt in 1913 en ook daarna is het gebouw nog een aantal keren aangepast en uitgebreid. De meest donkere periode is ongetwijfeld de Tweede Wereldoorlog. Geen leerlingen uit Meppel en omstreken, maar Duitse bezetters bevolken de leslokalen. Na de Bevrijding huisvest Nederland NSB’ers in de HBS. Vanaf het cursusjaar 1945/1946 doet het gebouw weer dienst waarvoor het is gebouwd.


Thorbeckegracht 19| 8011 VM Zwolle | Telefoon: 038-4226633 | Email algemeen: info@19hetatelier.nl | www.19hetatelier.nl
Hanzeweg 21 | 8061 RC Hasselt | Telefoon: 038 – 4771741 |
Email: info@schavast.nl | www.schavast.nl
Grote Oever 34a | 7941 BJ Meppel | Telefoon:  0522-252200 | Email algemeen: meppel@vandorsten.nl | www.vandorsten.nl
Industrieweg 13 | 8084 GS ’t Harde | Telefoon: 0525-651666 | Email: info@salverda.nl | www.salverda.nl

Pin It on Pinterest

Share This