Een blik terug in de tijd
In 1999 is Jian (38) in Nederland gekomen en hier ontmoette hij zijn vrouw Xiao Mao. Al snel trouwden zij en inmiddels runnen ze samen al 13 jaar restaurant Royal China. Beide eigenaren hebben veel horeca-ervaring opgedaan bij andere restaurants in Meppel. ‘Het was nooit mijn bedoeling geweest om de horeca in te gaan, maar de horeca bevalt me heel goed. Het is hard werken en dat geeft voldoening en bovendien heb je veel contact met andere mensen waar ik veel waarde aan hecht. Zonder mijn vrouw, die een geweldige gastvrouw is, red ik het niet, samen een team vormen is de keuze die wij voor het restaurant hebben gemaakt,’ vertelt Jian.
GERECHTEN VAN DE ANHUI-KEUKEN KUN JE NIET ZOMAAR NAMAKEN
Nieuwe uitstraling
De jaren zijn snel voorbij gevlogen en volgens het echtpaar werd het hoog tijd om de zaak een frisse en moderne uitstraling te geven. ‘Vroeger wilden de mensen in een Chinees restaurant beleven hoe het in China is. Dat kan nu heel makkelijk door de media, in China zie je bovendien alleen maar modern ingerichte zaken’, lacht Jian. Ook zij wilden hun restaurant een moderne look geven en vorig jaar is dit dan ook gerealiseerd. Het resultaat mag er zijn en het lijkt niet meer op een traditioneel Chinees restaurant, zoals veel mensen dat nog kennen. Ze hebben een look gecreëerd die bij de tijd en bij de huidige maatschappij past.
Ontwikkelingen
‘Het was vroeger geen mooie locatie’, verwijst hij naar de plek waar nu zaken als de Welkoop, Gamma en Concordia gevestigd zijn. ‘Het parkeren van auto’s is nu ook veel beter geregeld, aan de overkant is plek genoeg. Vroeger stonden de auto’s langs de weg en had de buurt er nog wel eens last van.’
De menukaart gaat langzaam maar zeker ook veranderen. Geen waslijst met gerechten maar een kleinere menukaart met authentieke gerechten. Gerechten die bijna nooit besteld worden, halen we eraf. Het liefst werken we met een aparte specialiteitenkaart en een kaart voor afhaalgerechten.’
Acht keukens
China kent volgens Jian acht keukens, waarvan in Nederland de Kantonese het meest bekend en geliefd is. Daarnaast is er de Sichuanese keuken, die al iets pittiger is. ‘Andere keukens maken gebruik van scherpe pepers en zijn moeilijk in Nederland te gebruiken. Gerechten van de Anhui-keuken kun je niet zomaar namaken. Ingrediënten en producten zijn niet zomaar te krijgen’, weet Jian. ‘Vroeger was de Chinese maaltijd lekker zacht en liefst gestoomd, nu is het allemaal wat pittiger.’
Onderscheidend
Jian en Xiao proberen onderscheidend te zijn van de collega’s, onder meer door op de kaart een reeks Ti-Pan-gerechten aan te bieden, die naar eigen stijl bereid worden. ‘Ook creëren we meer mogelijkheden dan alleen eten. Denk hierbij aan vergaderingen, proeverijen en andere events voor zowel de particulier als de zakelijke klant,’ vertelt Jian. ‘Kinderen kunnen zich vermaken in de nieuwe ‘kidscorner’. Want zolang de kinderen zich vermaken, zijn de ouders tevreden!
‘MEPPEL EN DE LOKALE CONSUMENT BEDIENEN DAT IS WAAR WIJ VOOR GAAN! WIJ VOELEN ONS HIER THUIS EN ONZE TOEKOMST LIGT HIER’.
WWW.ROYALCHINA.NL
ZOMERDIJK 2, 7942 JT MEPPEL RESERVEREN OF AFHALEN: (0522) 242 298
Recente reacties