De schapen van de Ruiner kudde hebben nu veel meer ruimte door de bouw van een nieuwe schaapskooi. De schapen van de stichting Het Drentse Heideschaap zijn al aardig gewend aan de ruime kooi en stapten er als snel vrolijk blatend in.

De dieren hebben nu nog veel ruimte, maar dat wordt straks wel iets minder. Het oude onderkomen bood plek aan 275 Drentse heideschapen en was te klein geworden, de nieuwe die er naast is gebouwd heeft een vloeroppervlak van 400 vierkante meter, een verdubbeling ten opzichte van de oude schaapskooi. Het is de bedoeling dat binnen twee jaar de schaapskudde zal groeien naar 400, misschien wel 500 exemplaren. De bouwwerkzaamheden werden mede mogelijk gemaakt door gulle giften van allerlei fondsen. Jaarlijks komen er meer dan 80.000 bezoekers naar de schaapskooi. ‘Mensen die genieten van de schapen én de prachtige omgeving. Vooral in de lammerperiode komen veel ouders met kinderen een kijkje nemen. Met de restauratie en de nieuwe kooi kunnen wij de schaapskudde vergroten tot ruim 400 dieren. En met de realisatie bieden we meer dan alleen een betere ruimte voor de kudde. We kunnen nu ook meer toeristische en educatieve mogelijkheden aan jong en oud aanbieden’, aldus een enthousiaste Jan van der Linde van de stichting.

Op het terrein is een schapenweide ingericht waar schapen komen te staan. Kinderen kunnen deze schapen aaien. Verder is een uitkijktoren gebouwd, waar de bezoekers kunnen genieten van het uitzicht over Het Dwingelderveld.’

 

Pin It on Pinterest

Share This