Sterke staaltjes uit ‘Dulasta-land’

Wie over de Industrieweg rijdt, ziet grote hallen aan beide kanten van de weg. Ze zijn de poort naar ‘Dulasta-land’. Elk uur levert een truck vlakke plaat af bij de meest oostelijke bedrijfshal. De vele kilo’s staal komen er aan de andere kant weer uit als onderdelen plaatwerk of gelaste componenten voor afnemers in verschillende branches. “Onze slogan is niet voor niets ‘sterke staaltjes uit Staphorst. Onze trailers rijden daarmee door heel Nederland’”, glimlachen de broers en ‘trotse Staphorsters’ Harm en Bennie Dunnink.

Dulasta begon als lasspecialist, maar ondertussen is het bedrijf net zo thuis in lasersnijden, plasmasnijden, autogeen snijden,knippen, zetten/kanten, robot lassen, verspanen en montage van componenten. “Wij zijn specialist in bewerken van plaatwerk met grote afmetingen. Met de capaciteit van ons machinepark en menselijke expertise, bedienen we klanten vanuit geheel Europa. We hebben alle bewerkingen op staalgebied in huis, waardoor opdrachtgevers niet langs meerdere bedrijven hoeven”, legt Harm Dunnink uit.

Alles in huis

Juist in die breedte van het machinepark ligt een belangrijke kracht van Dulasta, denkt hij. “Daarmee zijn we uniek in Nederland. Wij hebben alle soorten machines in huis en investeren voortdurend in innovaties en hightech oplossingen, zodat we klanten totaal kunnen ontzorgen. Dat is altijd de filosofie van ons bedrijf geweest.”

Door het uitgebreide machinepark en de specialisatie voor ‘groot’ werkt Dulasta voor veel verschillende opdrachtgevers. De recycling industrie, de transportsector, defensie, de offshore en de betonindustrie om maar eens wat te noemen. “Wij maken bijvoorbeeld onderdelen voor huisvuilwagens, landbouwvoertuigen en windmolen”, vertelt Bennie. “Ook maken we de complete producten voor onze afnemers, Transportbanden en zeefinstallaties zijn daar een goed voorbeeld van.”

Robots én mensen

Vader Klaas sprong eind jaren tachtig al in op de mogelijkheid die lasrobots boden en zonen Harm 

>> en Bennie, die begin deze eeuw in het bedrijf kwamen, zetten die ontwikkeling verder. “Vooruitgang hou je niet tegen. Aanvankelijk was de vrees dat robotisering ten koste zou gaan van mensen, maar eigenlijk is niets minder waar. Robots en machines moeten worden geïnstalleerd en geprogrammeerd. Mensen heb je daarbij altijd nodig. Het gaat juist om de combinatie van unieke machines én de juiste medewerkers.”

Dat is dé manier om het hoofd te bieden aan buitenlandse concurrenten, denken Harm en Bennie. “Je ziet sowieso een trend dat opdrachtgevers weer veel meer in de eigen omgeving kijken. Ze vragen korte levertijden én de capaciteit om snel in te spelen op klant specifieke eisen. En je moet in staat zijn om snel te schakelen als er uiteindelijk nog aanpassingen nodig zijn. Door die ontwikkeling zie je dat het Oostblok en het Verre Oosten minder populair zijn en dat de Nederlandse maakindustrie weer volop kansen heeft.”

 

Thuis in Staphorst

Het arbeidsethos van Staphorst en omgeving is ook een factor waarmee Dulasta het onderscheid kan maken. De tachtig medewerkers komen uit een straal van dertig kilometer rondom het bedrijf. “Het is prettig werken met mensen uit deze regio. Het besef dat je met z’n allen voor de klant werkt is groot. Alleen kunnen we niets, samen betekenen we veel voor opdrachtgevers. Het is niet voor niets dat bedrijven soms al 25 tot 30 jaar klant zijn”, zegt Harm.

“Je hebt praters en doeners, en wij zijn doeners”, vult Bennie met een glimlach aan. “We zijn heel klantgericht en nuchter. Wat dat betreft passen we goed bij het karakter van Staphorst. We zijn een echt Staphorster bedrijf. Of de inwoners weten wat we hier precies doen, vraag ik me af. We zijn niet op consumenten gericht en dus loop je niet ‘zomaar’ even naar binnen.”

Prachtig vak

Toch vertellen ze graag het verhaal van hun bedrijf en vooral van hun sector. “Een prachtig vak”, zegt Harm. “Het is een vak met elke dag weer nieuwe uitdagingen. En je komt met veel verschillende technieken in aanraking, waarbij je uiteindelijk kunt kiezen voor een techniek die bij je past. Of dat nou plaatbewerking of het programmeren van robots is.”

Met de aankoop van een nieuw bedrijfspand aan de Industrieweg slaat Dulasta een nieuw hoofdstuk in. Ze hebben daardoor een bijzonder jaar achter de rug. De metaalbewerkers investeerden volop in uitbreiding van de productieruimtes en interne verhuizingen. “Al het plaatwerk en verspaning doen we nu op onze nieuwe locatie en door de vrijgekomen ruimte in het bestaande pand richtten we de lasserij efficiënter in. We kunnen nu het bedrijf verder optimaliseren en klaar maken voor de toekomst.”

www.dulasta.nl

Industrieweg 58
Telefoon: 0522 – 463282
Email: info@dulasta.nl

Pin It on Pinterest

Share This