Even voorstellen

Genemuidenaar Henrik Beens is vader van drie kinderen op Kindcentrum Ichthus. Als voorzitter van de medezeggenschapsraad maakte hij de introductie van ‘het nieuwe leren’ van dichtbij mee.

Je oudste twee kinderen, die nu in groep zes en acht zitten, hebben de introductie van Exova bewust meegemaakt. Wat vinden zij ervan?
“Ze vinden het erg leuk. Het beeld dat dertig kinderen achter hun laptopje zitten is misschien wat vervreemdend, maar het digitale onderwijs biedt grote voordelen. Mijn zoon gaat bijvoorbeeld op zoek naar instructiefilmpjes die hij kan toepassen bij het behalen van zijn leerdoelen. De lesstof is bijna onbeperkt. Als je in groep vier zit en je bent goed in een bepaald vak, kun je rustig verdergaan met de stof voor groep vijf. Dat biedt veel meer uitdaging.”

Waren jullie als ouders snel overtuigd van deze methodiek?

“Met de medezeggenschapsraad waren we er al vroeg bij betrokken. Aanvankelijk was een groot deel van het docententeam kritisch. Totdat op zeker moment de juiste consulent langskwam om de zaken heel praktisch uit te leggen. Vanaf dat moment ging het team honderd procent de andere kant op. Maar als ouders in de MR waren we eigenlijk bij de eerste informatie over Exova al wel overtuigd.”

Zou je zelf ook dit onderwijs gehad willen hebben?

“Ja, absoluut. In deze methode heb je vooral coachende leerkrachten. Van mijn eigen schooltijd herinner ik me dat meesters en juffen voornamelijk een bron van kennis waren. Maar als ik probeer na te gaan wie op mij – zowel op school als later in mijn werk – het meest indruk hebben gemaakt, dan zijn dat vooral mensen geweest in een coachende rol. Daar heb ik meer aan gehad dan aan de ‘kennisbronnen’.”

HENRIK BEENS OVER KINDCENTRUM ICHTHUS

Pin It on Pinterest

Share This