Bij Kindcentrum Ichthus staan het kind én de echte wereld centraal

Toen de keuze eenmaal gemaakt was, gingen ze er bij Ichthus ‘tweehonderd procent’ voor. Het Kindcentrum in Genemuiden werkt sinds twee jaar met een vernieuwende onderwijs- methodiek, waarbij de persoonlijke ontwikkeling van het kind centraal staat. “We zien dat de motivatie bij de kinderen toeneemt”, vertelt schooldirecteur Eva Stam.

In een hoekje van het lokaal is de juf in een klein groepje iets aan het uitleggen. Ze draagt een geel hesje, ten teken dat de andere leerlingen haar even niet mogen storen. “Waarschijnlijk hebben de kinderen in dat groepje op dit moment dezelfde vraag”, legt Stam uit. Het is een klein, maar treffend voorbeeld van het gepersonaliseerde leren dat Kindcentrum Ichthus (zie kader) voorstaat. “Natuurlijk zitten ze nog wel eens in de kring, of krijgen ze klassikale instructie maar we geven steeds meer individuele aandacht.”

Kindcentrum Ichthus

page14image506426496

Kindcentrum Ichthus bestaat uit een kinderdagverblijf, peuterdagopvang en een basisschool voor christelijk onderwijs. Aan de Schoolstraat in Genemuiden vindt voor-, na- en tussenschoolse opvang plaats. Het centrum biedt een ‘totaalpakket voor kinderen van 0 tot 12 jaar’ en is van 06.30 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds geopend. De school telt 234 leerlingen, op het kinderdagverblijf komen verspreid over de week 80 tot 90 kinderen.

Vierkante meter

Wat Stam en haar team uiteindelijk over de streep trok is het idee dat ‘al het leren in de praktijk begint’. Niet het leerboekje, maar de fysieke ervaring in de echte wereld staat centraal. “Wanneer ze in groep zes bijvoorbeeld leren wat het begrip

‘vierkante meter’ betekent, gaan ze eerst met krantenpapier aan het knippen om te laten zien hoe groot zo’n vierkante meter volgens hen is.”

De medezeggenschapsraad werd betrokken bij het voortraject en op een mooie avond in oktober 2016 kregen de andere ouders te zien wat dat gepersonaliseerde leren voor hun kind betekent. “We hebben eerst een presentatie gegeven en daarna in de klas, met alle leerlingen, de praktijk laten zien. De meesten waren heel enthousiast.”

Kindcentrum Ichthus is protestants. “De ouders van onze leerlingen zijn over het algemeen positief kritisch, maar niet bang voor vernieuwende ideeën. En ze zijn direct, wanneer ze het ergens niet mee eens zijn, dan laten ze dat ook horen. Persoonlijk vind ik dat heel prettig.”

In gesprek

‘Exova’, zo heet de onderwijsmethodiek die de leerlingen van Ichthus de kennis en vaardigheden van de 21e eeuw moet brengen. “Elke school stelt natuurlijk het kind centraal. Wat wij anders doen is dat de leerling zelf leidend is in zijn of haar ontwikkeling. Het ene kind heeft een paar weken nodig, een ander snapt het na een paar lessen en zegt: ‘Laat mij die toets maar maken’. Daarnaast hebben we veel aandacht voor de toegevoegde waarde van ICT-middelen op school.”

De docenten van Kindcentrum Ichthus gaan met de kinderen in gesprek over hun ontwikkeling, hun leerdoelen en wat ze daarvoor nodig denken te hebben. Vrijblijvend is dat echter niet. “Je kunt natuurlijk niet zeggen: ‘Het proces van leren is niet geslaagd omdat het kind zijn of haar leerdoel niet zag’. Wij zijn zelf nog altijd eindverantwoordelijk. En er blijven altijd leerlingen die we tot en met groep 8 aansturen, maar we hebben

er alle vertrouwen in dat het bij veruit de grootste groep lukt hun eigen leerdoelen te formuleren. Dat zien we nu al.”

Na een periode van grondige voorbereiding ging de knop bij Kindcentrum Ichthus na de herfstvakantie van 2016 definitief om. “We hebben er aanvankelijk best mee geworsteld of we dit gepersonaliseerde onderwijs wel willen en hoe we het vorm moeten geven. Het klassieke onderwijs zit in ons DNA. Het is niet zo eenvoudig om dat te veranderen, maar om is bij ons ook echt om. Nadat we eenmaal de keuze hadden gemaakt, is ons team er tweehonderd procent voor gegaan.”

 

Kindcentrum Ichthus

Schoolstraat 1 – 8281 EA GENEMUIDEN

Tel. 038-385 52 26

Kindcentrumichthus@accrete.nl  

www.ichthus.accrete.nl

Pin It on Pinterest

Share This