Handen uit de mouwen. Dat gaat ook op voor hotel Waanders in Staphorst. Eigenaar Henk Breukelaar stroopte zijn mouwen op om de aanblik van het pand zo te veranderen dat het nu een prachtige entree is van de kleurrijke gemeente Staphorst.
Hotel Waanders kreeg in maart en april een nieuw gezicht. De gevel met terras transformeerde in een serre over de hele lengte van het ge- bouw. Sfeervol, mooi en vooral ook uitnodigend, zo moest het worden en dat werd het ook. “Ik wil een huiskamer zijn én voor mijn gasten van buiten, maar zeker ook voor de Staphorsters”, aldus Henk Breukelaar.
Aantrekkelijk
De aanbouw biedt plaats aan zeventig gasten. Het was een inke in- vestering en het horecabedrijf zat twee maanden in de overlast, ook omdat de gemeente in dezelfde tijd een etspad voor het pand re- aliseerde, maar eigenaar Henk Breukelaar is zeer tevreden over het eindresultaat. “Dit gebouw is nu aantrekkelijk. Zo’n mooie serre nodigt uit om binnen te komen om te genieten van onze heerlijke menukaart en de Staphorster gezelligheid. Vroeger keek je tegen een wat saaie gevel aan, nu zie je mensen genieten. Daar wil je bij zijn.”
De serre
De serre is een mooie toevoeging aan het horecabedrijf dat al meer dan honderd jaar het hart van Staphorst is, maar de aanbouw is ook een grand café, het eerste in Staphorst. Grand Café Waanders. “Dit deel van het bedrijf is een grand café, een ontmoetingsplek voor de Staphorsters, waar ze onder het genot van een lekker drankje, een ver- snapering of een high tea heerlijk kunnen verpozen. Kletsen en genie- ten. Zo’n plek was er niet in het dorp en daar was wel behoefte aan. Dat is een eerste grand café voor het dorp. Daar ben ik trots op en ik merk dat de gasten het ook mooi vinden en er gebruik van maken.” Waanders, waar in totaal dertig mensen werken, is het visitekaartje van Staphorst en het is ook de entree van het dorp. Bezoek je Staphorst, dan kom je langs Waanders, dat is al ruim een eeuw zo.
Blijven vernieuwen
Historische grond dus. Toch is Breukelaar altijd bezig met vernieuwen, zonder het oude vertrouwde los te laten. Sommige gerechten op de kaart zijn bijna Staphorster erfgoed. De ballen gehakt, de huzarensala- de, de snert, ze blijven altijd. Het zal niet voor het eerst zijn dat Breuke- laar thuis wordt gebeld als zijn gasten alleen al vermoedden dat som- mige gerechten veranderden. Uit den boze. Veel gasten maken een omweg om bij Waanders te kunnen aanschuiven. Dat doen ze voor de klassiekers. De koks maken alles zelf en de meeste producten komen uit de streek. “Je proeft Staphorst.” Daarnaast staat Waanders bekend om de goede allergenenkaart, waardoor gasten met bijvoorbeeld een glutenallergie toch heerlijk kunnen lunchen of dineren. Voor mensen die altijd op moeten letten wat ze eten, is dat een verademing.
De klassiekers blijven
Klassiekers, zoals de uitsmijters en de ballen gehakt blijven altijd, maar voor het brood gooit Breukelaar het deels over een andere boeg. Waanders heeft vanaf nu de zogeheten Staphorster stoete op de kaart staan, een dikke smaakvolle zuurdesemboterham, geïnspireerd op het Deense smörrebröd. Je kan er veel lekkere broodgerechten mee maken en ze op alle mogelijke manieren beleggen. Bij Waanders staat het vanaf nu op de kaart. Bakkerij Ubak in Staphorst maakt de Stap- horster stoete voor Waanders. Heerlijk, vers en uit de streek en dus passend bij de loso e van het historische horecabedrijf.
Huiskamer
Een huiskamer zijn voor de gemeenschap waar alles kan plaatsvinden, dat is Waanders en dat moet het nog meer worden als het aan eigenaar Henk Breukelaar ligt. Rouw en trouw, feest en verdriet, zaken en zorgeloosheid, Waanders maakt deel uit van het leven.
Een feestje
Vroeger stond het horecabedrijf bekend als dé plek voor bruiloften en langzaam keren die tijden terug. In het hart van het dorp wil je je hart aan je geliefde geven. Dat kan ook. Waanders heeft een beroemde Staphorster Kelder en zaal De Vlegel, waar je in authentieke sferen de mooiste dag van je leven kan vieren. Elke inwoner uit de gemeen- schap maakte wel eens een feest mee in deze zaal der zalen. Die ruimte die ruimte biedt aan 75 feestgangers, is een begrip door de authentieke inrichting en de mooie beschildering, waardoor de gast zich midden op de Streek waant.
2011
Breukelaar nam het horecabedrijf in 2011 over van de familie Waanders. Vorig jaar werd hij ook eigenaar van het gebouw. Langzaam voert hij verbeteringen door. De ondernemer vernieuwde ook achttien van de 24 hotelkamers. Ook de zakelijke gast die een conferentie bezoekt, kan na het vergaderen genieten van Staphorster gastvrijheid in een moderne kamer op historische grond.
Rijksweg 12, Staphorst info@hotel-waanders.nl 0522 – 46 18 88
Recente reacties