Ondernemers uit Staphorst

Niet alleen dat is bijzonder. Het huis is helemaal gebouwd door Staphorster ondernemers. De architect, de aannemer, de installateur, de voegers, de schilder en het hoveniersbedrijf, allemaal uit de eigen gemeenschap. “Geen bewuste keuze, maar het liep nu eenmaal zo. Ik heb een groot netwerk. Ik ken al die bedrijven. De aannemer was mijn oude buurman. We hebben als Staphorst alles in huis”, zegt Jan Koster. “Korte lijntjes, nuchter en pure kwaliteit.”

Duurzame woning maar ‘tijdelijk’

Als je een dergelijke woning kunt laten bouwen omdat je de middelen hebt, heb je ook een verantwoordelijkheid om het zo duurzaam mogelijk te doen, vindt de ondernemer. Koster is blij dat hij en zijn vrouw ruim twee jaar geleden kozen voor een ‘gasloos’ huis, nu steeds duidelijker wordt dat Nederland zo snel mogelijk van het aardgas af moet.

Op de gevel van het stijlvolle huis staat de naam Linquenda. ‘Eens moeten wij deze plek, dit huis verlaten’, betekent dit. De naam is een statement en een getuigenis van de beperktheid van dit leven. “Dit alles is een voorportaal van de eeuwigheid. Dit mooie huis is maar een tijdelijke woning.”

Jan Koster heeft een eigen handelsbedrijf. Met tien man personeel koopt, verkoopt en modificeert hij roestvrijstalen tanks en machines voor de voedingsindustrie. Ze gaan de hele wereld over. Handel zit Koster in het bloed. Hij kan het als geen ander. “Een geheim is er feitelijk niet. Je moet het zo integer mogelijk doen. Handel is goed, winst ook, maar nooit ten koste van alles. Ik ben christen en zo onderneem ik ook. Dat is onze plicht, denk ik.”

Van een dolletje tot koop

Op de plek van de notariswoning stond eerder een platte villa uit de jaren zeventig, eigendom van de familie Waanders. Koster en zijn vrouw die eerst aan de Parallelweg woonden, liepen er wel eens langs. Jan stootte tijdens zo’n ommetje Margje dan aan of was het andersom en dan klonk het: wat een mooi plekje. De villa kwam te koop, de Kosters deden een vrijblijvend bod en uiteindelijk was het huis hun eigendom.

De verbouwing van de gedateerde villa naar de wens van de nieuwe eigenaren bleek erg kostbaar. Nieuwbouw was beter en vooral ook veel duurzamer. Na wat vijven en zessen met de gemeente Staphorst mochten Jan en Margje hun notariswoning, een ontwerp van Huls Architecten, bouwen aan het voeteneind van de Ebbinge Wubbenlaan. Op 11 augustus vorig jaar volgde de verhuizing naar de ruime en ‘groene’ woning. “We genieten hier. Het is een mooi huis zonder al te veel fratsen, precies zoals we wilden.”

Nul op de meter

Je ziet het niet, maar op een plat deel van het dak liggen 23 zonnepanelen. De energierekening is daardoor nagenoeg nul. Een warmtepomp die aardwarmte gebruikt en een warmte-terugwinsysteem zorgen ervoor dat het huis zichzelf op temperatuur houdt. Geen gas, bijna geen stroom ‘van buiten’. “Nul op de meter”, glimlacht Koster. “Goed voor nu en later.”

Pin It on Pinterest

Share This