Heutink Groep gaat voor opleiding en scholing

Als directeur Bouw van de Heutink Groep is Arjan van Herk er alles aan gelegen om voor de toekomst genoeg mensen en de juíste mensen in zijn personeelsbestand te hebben. Hij zet in op zelf opleiden, op zij- instromers en herintreders en op het bijscholen van bestaand personeel. Voor dat laatste ontvangt het bedrijf, net als vele andere werkgevers, cofinanciering van Ontwikkelfonds Regio Zwolle – Upgrade jezelf Regio Zwolle.

Werkgevers kunnen tot vijftig procent van de kosten voor op-, om- of bijscholing vergoed krijgen van het Ontwikkelfonds. Van Herk is enthousiast over die cofinanciering. Sterker nog, hij is als secretaris van Bouwend Nederland afdeling Zwolle-Genemuiden betrokken bij de Sectortafel Bouw Regio Zwolle. “Al vanaf het begin van de Sectortafel Bouw was ik enthousiast over de aandacht voor opleiding die er was. Dat er een fonds uit voort is gekomen, is fantastisch. Deze hulp kunnen vele bedrijven goed gebruiken.”

Aanwas

De aanwas van goede vakmensen voor de bouw is namelijk beperkt, merkt Van Herk. “Het is bijvoorbeeld moeilijk om werkvoorbereiders en tekenaars te vinden. Alles wordt steeds meer digitaal. Dat vraagt om bepaalde kennis en vaardigheden. Bovendien moeten een tekenaar en werkvoorbereider veel van bouwregelgeving weten.”

Zelf opleiden

Via Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) leidt Heutink Groep samen met andere bouwbedrijven in Genemuiden en omgeving nieuwe krachten op. Jonge jongens (en meiden) én zij-instromers die vier dagen in de week willen werken en een dag willen leren.

Herintreders

Ook zet Van Herk in op herintreders. “Mensen van eind veertig die tijdens en na de kredietcrisis hun baan bij een bouwbedrijf verloren en daarna op een plek onder hun niveau terechtkwamen bijvoorbeeld. Zo hebben wij een man aangenomen die op de verkoopafdeling van een leverancier van bouwmaterialen aan het werk was. Dat werk bood hem geen uitdaging, plus hij wilde weer in een echt bouwbedrijf aan de slag. Ons hoofd werkvoorbereiding is letterlijk naast hem gaan zitten en heeft hem bijgepraat en intern opgeleid. Aan deze herintreder hebben wij nu een goede werkvoorbereider.”

BENG

Tevens houdt Van Herk zijn team graag up to date. “Per 1 januari 2021 gaat de wetgeving omtrent BENG in, Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Drie energieprestatiedeskundigen hebben een opleiding van vijf modules gevolgd. Daarmee zijn ze klaar voor de toekomst.” Voor de financiering van deze opleiding hebben we een bijdrage van Ontwikkelfonds Regio Zwolle gekregen. Vijftig procent van de opleidingskosten betaalt het fonds.”

Duurzame inzetbaarheid

Een andere ontwikkeling die Van Herk aangrijpt om lange tijd genoeg goede mensen te hebben, zijn de Duurzame Inzetbaarheids Analyses (DIA) voor de bouw en infra. Een medisch onderzoek (PAGO), een adviesgesprek en uiteindelijk een DIA-Actieplan. Het geeft werknemers inzicht in hun lichamelijke conditie, hoe goed ze in hun vel zitten en wat hun ontwikkelingsmogelijkheden zijn. “Upgrade Jezelf Regio Zwolle, waar ook het Ontwikkelfonds onderdeel van is, financiert die DIA”s. Deze winter gaan we ermee aan de slag”, zegt Van Herk. “Mensen krijgen dan een spiegel voorgehouden. Waar word je gelukkig van? Wat zie je jezelf de komende jaren doen? Hoe zorg je dat je op je 67e fit met pensioen gaat? Dat soort vragen. Daar komt vast en zeker opleidingsbehoefte uit voort. En ik weet bijvoorbeeld al dat een van onze timmermannen werkvoorbereider wil worden. Voor de financiering van de opleidingen doen we dan zeker opnieuw een beroep op het Ontwikkelfonds.”

Interesse? Kijk voor meer informatie op www.upgradejezelfregiozwolle.nl

Pin It on Pinterest

Share This