Gildeslager Van Ingen op z’n plek aan Havenplein
Evert van Ingen is van huis uit een worstenmaker, werkte altijd op de achtergrond in de slagerij. Sinds hij in 1998 de zaak aan de Langestraat overnam, veranderde ook zijn rol. Nu in de moderne zaak aan het Havenplein kennen de klanten niet alleen de medewerksters, maar ook Evert van Ingen.
Evert zit al sinds 1985 in het vak. ‘Mijn vader was ook slager, dat heeft zeker meegespeeld bij de keuze om dit vak in te gaan. Ik hielp wel eens in de zaak en zo rol je erin. Ik werkte als worstenmakerij, achterin de zaak slachtten we zelf ook nog, uitbenen deden we ook zelf’, kijkt Evert terug.
Met de overname werd Evert eigenlijk gewoon in het diepe gegooid, zoals hij dat zelf verwoordt. ‘Ik was dertig jaar en het was nooit mijn bedoeling om een eigen zaak te beginnen. Misschien ooit een keer, maar ik was er nog niet mee bezig’, glimlacht hij. Toch pakte hij de handschoen op en zette de zaak eerst op dezelfde voet voort. ‘Ik was geen winkelier, maar wel lid van het Worstmakersgilde. We leggen al jaren de nadruk op onze eigen producten en de eigen smaak die ze hebben. Alles wordt zelf gemaakt, echt alles.’
Effciënt
Dat is ook na de verhuizing zo gebleven, al wordt er sinds de MKZ-crisis van 2002 niet meer zelf geslacht. ‘Er kwamen zoveel aanvullende eisen, dat het niet meer uit kon.’ Het slachten gebeurt nu in Ommen, maar de koeien komen nog steeds uit de regio Zwartewaterland. ‘We hadden aan de Langestraat wel meer ruimte, maar die was niet ef ciënt in te richten. De Langestraat is een dijk en daar moesten we steeds wat trappen op en af.’
Op de vraag wat een slager een goede worstenmaker maakt, moet Evert even nadenken. ‘Gebruik van verse grondstoffen en een goede samenstelling. Niet te vet, maar ook niet te mager’, schetst hij daarna. ‘Als ik wat tijd heb, experimenteer ik ook wel eens. We hebben alles op receptuur staan, geheimen hebben we niet. Iedereen maakt de worst toch op zijn eigen manier, eenzelfde recept kan bij iedereen weer anders smaken.’
Evert van Ingen staat voor kwaliteit leveren. ‘En omdat we alles zelf maken, zijn we ook onderscheidend. Onze klanten
komen niet voor niets uit de hele regio, we hebben wel een naam opgebouwd.’ Succesvolle producten in de winkel zijn vooral de gehaktproducten als slavinken en hamburgers, maar ook kip doet het heel goed en de worsten natuurlijk, met de grillworst als bestverkochte. ‘Wij snijden alles zelf, paneren zelf, geven er zelf een smaak aan; zo krijg je smaakvolle producten’, glundert Evert.
De slagerij biedt werkgelegenheid aan veertien personen en die zijn niet alleen druk binnen de slagerij. ‘We doen ook warme- en koude buffetten en barbecues. We leveren alles compleet aan en ik vind dat vooral logistiek steeds weer een hele leuke uidaging. Als je bijvoorbeeld rond de kerst tien tot twaalf buffetten moet leveren, dan ben je echt een paar dagen bezig met de planning alleen al.’
Evert van Ingen is er trots op aangesloten te zijn bij De Gildeslager en haalt ook veel inspiratie uit de contacten met deze culinaire kanjers. De klanten pro teren daar weer optimaal van.
Gildeslager Van Ingen
Havenplein 3c, 8281 EV Genemuiden T: 038-3855113
E: info@slagerijvaningen.nl
Recente reacties