Diep geworteld in Meppel staan onze familiebedrijven in volle bloei

Vanuit Almelo vestigde apotheker J.A. Boom zich in Meppel, waar hij zich in 1841 inkocht in de stadsdrukkerij, nu Koninklijke Boom Uitgevers. De tweede en daarop volgende generaties traden in zijn voetsporen, waarbij de apothekerstak is uitgegroeid tot de nummer één laboratoriumleverancier (Boom B.V.) en de drukkerstak tot een moderne uitgeverij voor een beter begrip.

De Bomen van Meppel

In drie portretten delen drie nazaten van J.A. Boom (1803-1893) hun trots op Meppel en meer…

Bertjan Boom BV

BOOM B.V.

Nr. 1 laboratorium leverancier Boom B.V. al
125 jaar verbonden met Meppel

Het verhaal van Boom B.V. begint dus in 1895. In dat jaar keerde J.A. Boom terug in Meppel, nadat hij in Velp tot apothekersbediende was opgeleid. “Weer in Meppel begon mijn overgrootvader met de verkoop van stremsels aan de toen opkomende zuivelfabriekjes”, vertelt de huidige directeur Bertjan Boom. “Later voegde hij daar olie, poetsdoeken, schoonmaakmiddelen, laboratoriummateriaal, kunstmest en zelfs landbouwmachines aan toe. Als echte apotheker verlegde mijn opa de focus vanaf 1942 naar laboratoriumartikelen, waarna mijn vader de stap naar totaalleverancier heeft gemaakt.”

In 1995 vormde groei, wet- en regelgeving de aanleiding om Boom B.V. van de binnenstad naar een nieuw bedrijvencomplex op het industrieterrein te verhuizen. “Mijn vader zag geen reden om het familiebedrijf elders te vestigen. Zeker toen kwamen veel medewerkers uit Meppel en de directe omgeving en ook zijn eigen verbondenheid met de stad is groot. Tegenwoordig zijn mijn broer Floris en ik de eigenaren van Boom B.V. waar ik sinds 2010 de rol van directeur mag vervullen. Mijn vader ziet het familiebedrijf nog altijd als zijn grootste hobby en is dus regelmatig hier.”

Mooie uitdaging voor Boom B.V.

Bertjan is opgegroeid in het familiebedrijf, maar vrijgelaten in zijn keuze voor opleiding en carrière. “Na een aantal jaren elders te hebben gewerkt, ben ik toch teruggekeerd op het nest. Nu bieden wij de internationale concurrentie het hoofd door continue onze toegevoegde waarde te laten zien. Dat betekent niet alleen blijven groeien in volume, maar ook een substantiële rol vervullen op de online markt. Het lanceren van een webshop is één, het garanderen van goed onderhoud en online service stap twee. Maar samen met onze betrokken medewerkers gaan wij die uitdaging met plezier aan.”

Bertjan Boom B.V. handtekening
Boom B.V. logo

Rabroekenweg 20, 7942 JE Meppel

I T 0522 – 268 700 I www.boomlab.nl

Pin It on Pinterest

Share This