De columns van Karin en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje,‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een derde uitgave verschenen.

Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code TOS te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl

Een auto met twee mannen erin aan de overkant van de straat. Omdat ik weet dat ze er zijn, zie ik ze. Het beeld geeft mij een veilig gevoel. Maar aan de andere kant is het te gek voor woorden dat ze er moeten zijn. Bij afscheid nemen zijn alle gevoelens denkbaar, maar gevoel van onveiligheid hoort daar naar mijn mening niet bij. Om de familie rust en veiligheid te bieden en om zelf mijn werk goed te kunnen doen, zijn deze mannen aanwezig. Na het uitdragen en voorlopen rijd ik in de rouwauto mee. In de spiegel zie ik de familieleden hun dierbare overledene uitzwaaien. De chauffeur en ik kijken elkaar glimlachend aan als de auto met de twee mannen ons voorbij rijdt. We denken hetzelfde: Zij waren hier gelukkig niet nodig. Het eerste deel van de uitvaart is goed verlopen.

Op de locatie van de uitvaart is een gemêleerd gezelschap aanwezig, waaronder vele jonge mannen met uiteenlopende lichaamsversieringen. Brede mannen die duidelijk vele uren in de sportschool doorbrengen. Deze zelfde mannen zijn zichtbaar aangeslagen en onder de indruk van de woorden die worden gesproken. Een mens heeft gevoelens en die staan helemaal los van wie of wat je bent en hoe je er uit ziet. Ik hou van mijn werk, mede om de puurheid van de emoties van de mens. Er is ook een groep die er uit zien als zakenmannen maar ik weet dat het uiterlijk niet laat zien wat er innerlijk zit. Ook dat is wat je als uitvaartverzorgster snel leert. Onder alle gasten zijn vier mannen aanwezig die zich niet anders voordoen dan de andere aanwezigen. En toch weet ik direct dat zij er zijn voor de familie, mij en mijn collega’s. Wanneer één van de vier mij aankijkt, lach ik naar hem. Zijn knipoog als antwoord geeft mij de zekerheid dat ik mij kan concentreren op een goede begeleiding van de familie en een professionele organisatie van de uitvaart.

Als alle gasten weg zijn en de naaste familie nog even met elkaar napraat, zie ik uit het raam van de koffielounge problemen op de parkeerplaats ontstaan. De naaste familie begeleid ik via een andere uitgang naar buiten. Teruglopend kom ik de man van de knipoog tegen. Hij pakt mij bij mijn arm, brengt mij naar de uitgang en zegt: “Jouw werk zit er op. Nu gaan wij het onze doen.”

Karin van Hattem, Yarden Uitvaartzorg

Pin It on Pinterest

Share This