Van Dijk Containers heeft 105 jaar op de teller
De geschiedenis van Van Dijk Containers vertelt meteen de historie van de Nederlandse brandstoffen. ‘Opa Schip’ begon 105 jaar geleden met het vervoeren van turf, vader Van Dijk zat in de kolen en na de vondst van de aardgasbel bij Slochteren kwam hij in het afval terecht. Zoon Tiemen, dochter Tineke en haar man Jan verwerken tapijtafval momenteel tot brandstof voor de cementindustrie.
“Eigenlijk is het niet te begrijpen…”, zegt Jan ergens in het gesprek. Toen hij eind jaren tachtig als schoonzoon de eerste werknemer van vader Van Dijk werd, bestond de term afvalscheiding vermoedelijk niet eens. “Alles werd op één hoop gegooid en wij haalden dat op bij bedrijven en brachten het naar de vuilstort in Wijster. Dan is de situatie nu een wereld van verschil. Dat afval ooit belangrijke grondstoffen op zou leveren, was onvoorstelbaar.”
Vader Van Dijk had in ieder geval nooit kunnen bedenken, dat je met afval een groot bedrijf kon opbouwen. “Dat wilde hij trouwens ook niet. Pa wilde veel liever klein blijven. We hebben lang met zijn vieren gewerkt, vanuit de woonkamer van ons ouderlijk huis. Achteraf was dat ook een schitterende tijd”, vertelt Tiemen. “Het bedrijf was toen al ons kindje. We waren er altijd mee bezig. Hard werken is ons met de paplepel ingegoten”, vult Tineke aan.




De Zeven Gebroeders
In de tijd van ‘Opa Schip’ was dat niet anders. Hij haalde met zijn schip turf vanuit Drenthe naar Genemuiden. “De Zeven Gebroeders…hij begon vlak voor de Eerste Wereldoorlog, moest in dienst en daarna zette hij het bedrijf voort”, weet Tiemen. Zijn vader kwam later ook in het bedrijf. “Hij kocht zo’n opdrukkertje, waarmee hij turfschepen voortduwde. Ook haalde hij daarmee wel riet en biezen van het Vogeleiland en het Zwarte Meer. Later vervoerde hij kolen.”
Toen had vader Van Dijk ondertussen ook een vrachtwagentje aangeschaft. Daarmee kon hij zijn bedrijf voortzetten toen gas in opkomst kwam en kolen dus uit de gratie raakten. “Hij vervoerde eerste bijvoorbeeld bieten en granen uit de nieuwe polders. Toen de tapijtindustrie steeds groter werd, haalde hij het afval van de productie op. En zo is hij uiteindelijk in de afvalwereld terechtgekomen”, vertelt Tineke.

Gele ‘afval’ containers
Pas deze eeuw groeide het bedrijf langzaam uit naar de huidige omvang. De gele containers van Van Dijk staan door de hele regio en het bedrijf neemt verschillende afvalstromen voor zijn rekening. Het is dé specialist in tapijtafval. “En dat verzamelen we nu uit heel Nederland. Van Zeeland tot Groningen”, zegt Tiemen, die uitlegt dat er een verschil zit tussen ‘oud’ tapijt en ‘nieuw’ tapijt. “Van het gebruikte tapijt maken we grondstoffen die vooral de cementindustrie gebruikt als brandstof. Wat dat betreft is de cirkel een beetje rond: opa en pa haalden brandstof naar Genemuiden en nu komt brandstof hier vandaan.”
Met het nieuwe tapijt, in feite het productieafval van de fabrieken, levert Van Dijk een ander soort grondstof. “Denk aan materialen rondom drainagebuizen en isolatiematerialen. De auto-industrie gebruikt het bijvoorbeeld voor de isolatie in het dak, maar ook voor de opvulling van de hoedenplank. De ontwikkelingen en technieken gaan steeds verder. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken of je van tapijt olie kunt maken”, vertelt Jan, die als eerste medewerker ondertussen veertig collega’s heeft. “Die ontwikkelingen gaan zo hard dat je eigenlijk alleen kunt bijblijven als je heel lang in deze branche zit. Met z’n drieën zijn we nu 25 jaar eigenaar”, vult Tiemen aan. “En ondertussen is met Ger-Jan de volgende generatie binnen boord.”



Ander imago
In die kwarteeuw zagen ze het imago van hun sector veranderen. Waar afval vroeger vooral vies en smerig was, vertegenwoordigt het nu een serieus kapitaal. “Dat beeld is in heel korte tijd compleet veranderd. Dat begon met het scheiden van afval en later met alle aandacht voor milieu, duurzaamheid en recyclen. Afval is nu een waardevolle grondstof. En het liefst hou je uiteindelijk geen enkel restmateriaal meer over”, zegt Jan.
Ze zijn ondertussen een speler van formaat, maar de gedachte aan die huiskamer van waaruit ze werkten komt nog vaak voorbij. “Buiten hadden we nog zo’n ouderwetse weegschaal, waarmee we het afval wogen. Veel Genemuidenaren kwamen dat bij ons brengen. We zijn sowieso veel dank verschuldigd aan Genemuiden. Ons bedrijf kon groeien door de groei van de tapijtindustrie”, vertelt Tineke. Lachend: “Ik ben ook een echte Gaelemuniger. Ik moet er niet aan denken om ergens anders te wonen.”
Ook alle hulp na een verwoestende brand vergeten ze nooit meer. “Maart 2000 verhuisden we naar onze huidige locatie en een half jaar later brandde alles af. Op vrijdag de 13e nog wel, een paar dagen voor de Biestemerk. Dankzij het bedrijfsleven en ook zeker de gemeente waren we een paar maanden later alweer in bedrijf.”
www.vandijkcontainers.nl
Sisalstraat 37 – 8281 JJ GENEMUIDEN
Telefoon: 038- 385 4574
Email: info@vandijkcontainers.nl


Recente reacties