MENTAAL VITAAL IN BAD HESSELINGEN

Edwin Koelink, directeur van Bad Hesselingen en vertegenwoordiger van het Merk Meppel vanuit de sector toerisme en recreatie, zet vijf dampende kof ekoppen op tafel. Met nog vochtige haren van het zwemmen, trekken vijf heren een welverdiend bakje kof e naar zich toe.

ACHTERAF EEN BAK KOFFIE BIJ JAAP DE BOER IS EEN VASTE PRIK

De groep gaat iedere maandagochtend zwemmen. Zij noemen zich de zware jongens. Achteraf een bak kof e bij Jaap de Boer is een vaste prik. “Soms gaan we voor wat stevigers, dan zitten we om 10 uur aan de snert. Daar word je toch gelukkig van?”

“Deze groep mannen is wat mij betreft hét voorbeeld van vitaal ouder worden,” vertelt Edwin. “Het gaat om meer dan een paar keer per week samen baantjes trek- ken. Als je samen in beweging blijft, is de sociale functie de grootste winst die je kan behalen. Mentaal vitaal is misschien wel belangrijker dan fysiek vitaal. Jullie zijn een fantastisch voorbeeld voor anderen.”

Alle mannen hebben een uniek levensverhaal, maar één ding hebben ze gemeen: na hun drukke baan moesten ze van de ene op de andere dag een andere invulling geven aan hun dagen. Rick: “Mijn belangrijkste advies: zorg dat je aan de gang blijft, gewoon dingen plannen.”

Frans voegt toe: “het sociale aspect is heel belangrijk. Op zondag checken we wie er zwemmen.” Wim: “Anders zou ik zo tot tien uur in bed blijven liggen!”

Hoe willen ze anderen oproepen om ook samen actief te worden? Rick: “In het leven heb je slingeraars en vol- gers. Als slingeraar is het belangrijk om op je omgeving te letten. Zie je iemand die de deur niet uit komt? Neem diegene mee op sleeptouw. Ben je geen slingeraar? Ga dan in op uitnodigingen van een ander. In Meppel zijn goede voorzieningen om gezond ouder te worden. Je hoeft geen atletische sporter te zijn: wandelen is ook al beweging!”

“De groep is trouwens niet compleet hoor,” zegt Nol. “Paul Laanstra is er nu niet bij en Kees Kuipers rent van- middag een halve marathon.” Een halve marathon, echt waar? De groep barst in lachen uit. “Nee hoor, die zit inmiddels vast aan zijn derde kop kof e in ’t Plein!”

Pin It on Pinterest

Share This