Al drie generaties persoonlijk betrokken bij de laatste zorg

Ieder mens krijgt in zijn of haar leven met begrafenissen te maken. Dat geldt in het bijzonder voor Dinant van Dijk. Onder de noemer Dinant van Dijk Begrafenisverzorging trad hij heel bewust in de voetsporen van zijn opa en vader. “Vanaf mijn vijftiende loop ik al met mijn vader mee”, vertelt hij. “Ik verrichtte toen hand-en-spandiensten, zoals de geluidsopnames van wat er gesproken werd op de begraafplaats. Nu ligt het verzorgen van begrafenissen volledig in mijn handen en nog altijd ervaar ik het in verdrietige omstandigheden ontzorgen van naasten als heel dankbaar werk.”

Samen met zijn vader Joop van Dijk blikt Dinant terug op de tijd, waarin zijn opa de begrafenissen verzorgde. “Heel vroeger droegen acht dragers de kist op een houten baar naar de kerk; die baar is overigens nog altijd te zien in de Oudheidkamer van Genemuiden”, aldus Joop. “Op de begraafplaats ging de kist dan nog één keer open voor het laatste afscheid, maar dat gebeurt nu niet meer. Zo ging mijn moeder met een driepoot, ketels en servies naar het huis van de familie om koffie te zetten en kwam ik met mijn vader mee om de stoelen klaar te zetten, maar ook dat komt nu niet meer voor.”

De Laatste Zorg
Dat ook Joop begrafenisondernemer zou worden, was in eerste instantie niet zo vanzelfsprekend. “Ik moest er eerlijk gezegd niets van hebben”, gaat Joop verder. “Maar toen mijn vader ziek werd en niet lang daarna overleed, vond ik het toch bijzonder dat ik zelfs in die allerlaatste fase iets voor hem kon betekenen.” Uiteindelijk heeft Joop het werk 48 jaar mogen doen, waarvan de laatste bijna 20 jaar als zelfstandig ondernemer. De Laatste Zorg werd in 2017 door Dinant overgenomen en kreeg toen de naam Dinant van Dijk Begrafenisverzorging.

Aangrijpende momenten
Joop en Dinant hebben al heel wat begrafenissen mogen verzorgen en dan zijn er ook momenten die extra indruk maken. “Foetussen, baby’s, kinderen, jonge mensen en ongevallen zijn altijd zeer aangrijpend en laten indrukken achter, die je in veel gevallen zo weer voor je haalt”, vertelt Joop. “Maar ook begrafenissen van oudere personen – van ieder mens is er maar één – maken indruk. Je moet afscheid nemen van iemand die je lief en dierbaar is en daar doet leeftijd niets aan af.” Ook de bijzondere wensen waar Dinant van Dijk Begrafenisverzorging tijdens een opbaring of begrafenis uitvoering aan kan geven, kunnen zeer indrukwekkend zijn. Maar voor Dinant versterken juist die momenten het dankbare gevoel nog iets waardevols te kunnen doen.

Persoonlijke invulling
Sinds 2017 heeft Dinant het roer dus volledig van zijn vader overgenomen en gaat hij op het moment van overlijden bij de familie langs om alles door te spreken. “Je ziet dat begrafenissen tegenwoordig veel persoonlijker zijn”, gaat hij verder. “Vaak is er op de rouwkaart ruimte voor een foto of andere afbeelding, wordt de overledene thuis opgebaard en draagt de familie zelf de kist. Kinderen zijn veel meer betrokken, geven bijvoorbeeld nog een laatste tekening mee.” In de dagen tussen overlijden en begraven staat Dinant de familie iedere dag bij om het afscheid de gewenste invulling te geven.

Eerlijk advies
Bij de begrafenisverzorging kiest ook Dinant zelf voor een persoonlijke benadering. “Ik kom elke dag even langs om te kijken hoe het met de overledene gaat, maak een praatje met de familie en in sommige gevallen ontstaat er dan echt een band”, legt hij uit. “Natuurlijk heeft niet iedereen daar behoefte aan, maar dat is een kwestie van goed aanvoelen. Ook ben ik altijd eerlijk. Zo leg ik uit waarom opbaren op bed kan, maar in de kist het beste is. Kiest de familie toch voor het bed dan is dat in ieder geval een wel overwogen keuze die ik natuurlijk respecteer.”

Voor iedereen
Volgens Dinant verdient iedereen dezelfde zorg en dus maakt hij bij het verzorgen van begrafenissen geen onderscheid in religieuze achtergrond. “Onze persoonlijke benadering geldt voor iedereen”, benadrukt hij. “Met daarnaast meerdere kisten op voorraad, een rouwauto bij huis en het drukwerk in eigen beheer kunnen wij snel schakelen en ieders wensen zo goed mogelijk invullen.”

Vierde generatie
Regelmatig biedt Tiemen, de jongste broer van Dinant, een helpende hand. Zo helpt hij bij de laatste verzorging van de overledenen en het kisten. Hij rijdt de rouwauto en doet verdere voorkomende werkzaamheden bij een overlijden en begrafenis. In de toekomst zal hij de opvolger zijn voor het werk dat Joop nu nog doet. Natuurlijk zien ook de kinderen van Dinant het werk van hun vader. Zijn zoon van negen roept nu al dat hij later ook begrafenisverzorging gaat doen en zo lijkt de vierde generatie klaar te staan.    

Dinant van Dijk Begravenisverzorging

www.delaatstezorg.nl

Burgemeester ten Veldestraat – 8281 ZS GENEMUIDEN
Telefoon: 038-3376129
Email: info@delaatstezorg.nl 

Pin It on Pinterest

Share This