Familie Dekker in Zuidwolde: 
Negentig jaar ondernemerszin 

De bedrijven van de familie Dekker bestaan 90 jaar. Henk Dekker Mode, Dekker Slapen en Damesmode Dekker waren er nooit geweest als de in 1890 geboren Hendrik Dekker in het begin van de vorige eeuw niet zo ondernemend was geweest. 

Zo was Hendrik de eerste in Zuidwolde met een eigen vrachtwagen. In Zuidwolde betrekt hij het pand waar nu boekhandel Spijkerman is gevestigd. Hendrik ziet wel wat in het transportwezen, in 1928 begint hij ook met het verkopen van kleren.

 

Modegevoelig

Zijn vrouw Grietje blijkt aardig wat gevoel voor mode te hebben en in 1932 wordt Hendrik Dekker officieel manufacturier. Ze verhuizen naar wat nu Hoofdstraat 53 is.  Na de oorlog doet Hendrik in 1950 de vrachtwagen over aan broer Jan, Hendrik gaat met zijn zoons Jan en Wim verder met de kledingwinkel. In 1960 wordt het pand van de buren gekocht en worden twee winkels samengevoegd. Het assortiment wordt flink uitgebreid met onder andere sokken, dassen, overhemden en zelfs tafelkleden, ritsen en knopen. 

 

Splitsing 

De eerste splitsing vindt plaats in 1986, wanneer Wim senior met zijn vrouw Sjouksamen met hun zoon Jan aan de Steenbergerweg met herenmode en woningstoffering verder gaan. In het pand met ingang aan de Hoofdstraat gaan Jan senior met zijn vrouw Rie verder met de damesmode. Henk, zoon van Wim, gaat aan de overkant in Hoofdstraat 60 verder met dames- en herenmode: Henk Dekker Mode is geboren. De andere Henk Dekker, zoon van Jan senior, komt pas later goed in beeld. In 1989 komt Hester in de zaak van Jan en Rie, een jaar later trouwt ze met Henk en wordt zij medefirmant.

In 1991 neemt Jan de zaak aan de Steenbergerweg definitief over, waarbij de herenmode gecombineerd wordt het slaapcomfort. In 2008 gooit Jan alle mode eruit en gaat hij verder met alleen het slaapcomfort. In 1996 komt ook Henk Dekker in de damesmodezaak, samen met Hester runt hij de winkel. In 2000 worden ze officieel eigenaren. 

Pin It on Pinterest

Share This