Koploper in nieuwe technieken

Toen Hendrik Kooiker in 1984 zijn installatiebedrijf startte, kocht hij geen tekentafel maar een computer. Die had immers de toekomst. Kooiker heeft die blik vooruit altijd behouden en groeide daardoor uit tot een gerenommeerde installateur. “We waren bijvoorbeeld het eerste installatiebedrijf in Nederland dat gecertificeerd was voor bodemenergie- projecten”, vertelt Kooiker.

“Dit pand ken je vast wel?”, vraagt hij in de ontvangstruimte van Kooiker Installatie. “De koepel van het oude luchtvaartmuseum Aviodome. Toen dat verhuisde naar Lelystad bleef de koepel over. Daarvan is in Amsterdam een congrescentrum, Amsterdome, gemaakt en wij verzorgden daarvoor het installatiewerk”, legt de oprichter van het bedrijf zelf uit.

VEEL OPDRACHTGEVERS SCHAKELEN ONS IN VANWEGE DIE KENNIS EN ERVARING

 

Het is een van de opvallende projecten waarbij het bedrijf uit Staphorst betrokken was. “We voerden een project in Barneveld naar tevredenheid uit en toen vroeg de opdrachtgever ons ook voor Amsterdam”, vertelt zoon Jan Roelof. Andere grote projecten waaraan het bedrijf recent werkte waren Condor (45.000 m²) in Hasselt en Krale Schietsport en Knoll Mechanisatie in Staphorst. Op de geboortegrond gaat Kooiker het komende jaar ook aan de slag voor Boer, waarvoor het overigens nu ook al structureel werkt.

Dat Kooiker Installatie voor projecten door het hele land wordt gevraagd, heeft meerdere redenen. “Een belangrijke reden is dat wij heel vroeg inspringen op nieuwe technieken en ontwikkelingen, zoals gasloos bouwen en benutten van aardwarmte. Daardoor bouwden we in vergelijking met andere bedrijven een voorsprong op. Veel opdrachtgevers schakelen ons in vanwege die kennis en ervaring. Ook collega-installateurs maken gebruik van onze expertise”, vertelt Jan Roelof.

“Wij hebben bovendien alle disciplines zelf in huis”, vult Hendrik Kooiker aan. “Opdrachtgevers hoeven daardoor verschillend installatiewerk niet bij meerdere partijen neer te leggen. Met ons hebben ze één contactpersoon. Voor alles tussen het traditionele installatiewerk en de modernste technieken. De laatste jaren is domotica bijvoorbeeld sterk in opkomst. Ook op die ontwikkeling sprongen we al vroeg in.”

Kooiker Installatie zoekt het graag in het specialistische werk. “Grootschalige woningbouwprojecten met veel standaardwerk vinden we minder uitdagend. Wel gaan we bezig in twee appartementencomplexen van zestien woningen in Sneek. Die worden verwarmd met warmtepompen. Dat zijn projecten waarbij onze specialistische kennis weer van pas komt”, vertelt Hendrik.

Het bedrijf moest de afgelopen jaren min of meer noodgedwongen de rem op verdere groei zetten. “Net als veel andere technische bedrijven hebben ook wij moeite om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Wij werken vaak aan complexe installaties en daarvoor zijn goed gemotiveerde en breed technisch onderlegde medewerkers nodig”, zegt Jan Roelof. “En juist dat ingewikkelde maakt dit vak zo mooi. Je moet oplossingen bedenkingen voor soms lastige problemen, zodat de klant uiteindelijk tevreden is over je werk.”

KOOIKER INSTALLATIE STAPHORST

Wethouder Klompstraat 6 – 7951 SC Staphorst

www.kooikerinstallatie.nl 

Pin It on Pinterest

Share This