Geen uitdaging te groot voor Klaas Kooiker

Misschien bestaat er wel zoiets als ‘De Staphorster Droom’ als tegenhanger van de Amerikaanse manier om succesvol te worden. Klaas Kooiker (1986) lijkt dan aardig op weg die droom waar te maken. Maar al zijn bedrijven zijn gestaag gegroeid, hij staat zelf nog steeds letterlijk ‘met de poten in de klei’. Voor de nuchtere ondernemer is ‘geen uitdaging te groot’ en hij is ook nog steeds de handelaar die hij op zijn dertiende al was.

Sinds twee jaar is hij met verschillende bedrijfstakken onder één dak gevestigd in een modern pand aan de Ambachtsstraat. Naast het Aannemersbedrijf heeft Kooiker zich specialist gemaakt in Zuigtechniek en Maatvoering. Hij heeft momenteel 45 man personeel in dienst.

Maar het begon dus op zijn dertiende al met handel in openhaardhout. “Dat bedrijfje heb ik op m’n achttiende verkocht. Ik ging in de wegenbouw, want daar was het hele jaar werk in. Daaruit is het aannemersbedrijf voortgekomen”, vertelt Kooiker.

Echte aanpakkers

Daarom zoekt Kooiker ook altijd echte aanpakkers voor dat werk. “Een groot gedeelte van de werknemers komt uit Staphorst. En doordat al ons personeel hier verder ook uit de buurt komt, maken we het verschil. Aan deze kant van de IJssel komt toch meer het werkvolk vandaan, dat weten ze in het westen.”

Kooiker weet zijn wagenpark op een efficiënte en tegelijk avontuurlijke manier up-to-date te houden. “Wij onderhouden onze wagens zelf, en door goed onderhoud behouden de zuig- en blaasauto’s een goede restwaarde. Zo kunnen wij ook onze warmgedraaide machines goed doorverkopen. Een klant kan komen kijken naar wagens die nog volledig in bedrijf zijn”, vertelt Kooiker, die op die

Gouden greep

Samen met zijn vader en broers richtte hij Kooiker Zuigtechniek op. “Wij werden haast voor gek verklaard, want deze techniek was toen nog helemaal onbekend”, zegt Kooiker. Het pionierswerk in deze branche bleek een gouden greep. “We waren een van de eerste bedrijven in Nederland die met zuig- en blaaswagens gingen werken. We wilden kabels en leidingen kunnen blootleggen zonder het risico deze te beschadigen. Daar begon het mee, maar inmiddels zijn er zoveel toepassingen bij gekomen. Alles wat door de slang past kunnen we zuigen, maar ook blazen en pompen.”

Met een groot en divers wagenpark, materiaal en deskundig personeel loopt Kooiker momenteel voorop. “Landelijk hebben wij de grootste én de kleinste zuigers.” Maar ook de instelling van Kooiker maakt het verschil. “Het is heel afwisselend en uitdagend werk en tegelijk niet het mooiste en makkelijkste. Zo zijn we bezig geweest met een klus in Utrecht. Daar lagen we in de drek te werken en zagen we de ratten wegrennen.”

manier in heel Europa wagens koopt en verkoopt. “Die auto’s wegbrengen zijn mooie ritjes om zelf te doen, ik ben laatst nog in Italië en Frankrijk geweest. De handel blijft mooi, maar alleen om het erbij te doen. Het geeft weinig continuïteit.”

www.kooikerzuigtechniek.nl

Ambachtstraat 7
Telefoon: 0522-464750
Email: info@kooikerzuigtechniek.nl

Pin It on Pinterest

Share This