Meel voor brood van Molen de Weert is het ingredient waar je in eigen keuken de geur creëert van warme broodjes uit de oven.
Geschiedenis Molen de Weert
Molen de Weert is oorspronkelijk gebouwd op deze locatie in 1807. In 1937 is de molen afgebroken. Molen de Weert is in 1998 herbouwd en in 1999 waren we weer maalvaardig. Vanaf die tijd maalt de molen vol- op. De laatste jaren steeds meer, enerzijds omdat er vraag naar ons meel is bij het publiek, maar anderzijds ook omdat wij de opbrengsten hard nodig hebben om deze mooie molen in stand te houden en te kunnen laten zien aan het publiek, groot en klein. De molen draait door een groep enthousiaste vrijwilligers, waar- onder ons bestuur en natuurlijk de molenaars.
Ingrediënten voor brood uit eigen winkel
In ons winkeltje verkopen wij onze eigen gemalen meelproducten. Pannenkoekenmeel, volgens geheim
recept van de molenaar. Heerlijk! Kruidkoek, cake- mixen, bloem, volkoren en spelt. Onderin de molen vindt u onze zelfbediening, geopend onder kantoortijd (gepast geld mee).
Ook organiseren wij zelf activiteiten, zoals o.a. Molen- dag, Drentse Molendag, Gekleurd Grijs, Kinderdag en Lichtjesavond. Maar wij doen ook graag mee aan an- dere activiteiten, zoals NLdoet, Burendag met Welzijn en Reestoord, Cityrun Meppel, Donderdag Meppel Dag.
Recepten van de molenaar
Je eigen gebakken brood, vers geurend en zo uit de oven… heerlijk! En wat te denken van die andere thuisbaksels zoals pannenkoeken, taarten, koekjes of van die overheerlijke Drentse “knieperties”?
Speciaal voor al die “thuisbakkers” hebben wij een aantal molenaarsrecepten op een rijtje gezet. Op www.molenweert.nl, onder het kopje recepten, kunt u een keuze maken. Ook hebben we informatie over het bakken met een broodbakmachine. De verschillende recepten kunt u stuk voor stuk uitprinten. Wel zo gemakkelijk!
Opmerking:
In enkele van onze recepten wordt gist gebruikt. Hierin bestaan twee soorten, namelijk verse bakkersgist en korrelgist (droge gist). Deze laatste verkopen wij op de molen. Korrelgist is veel krachtiger dan het bakkersgist en is ook langer houdbaar. Indien u toch bakkersgist wilt gebruiken, dan dient u de hoeveelheid te verdubbelen. Onze molenaarsrecepten gaan uit van korrelgist.
Oliebollen “De Weert”
RECEPT OMSCHRIJVING
Rond de jaarwisseling van die echte Hollandse oliebollen eten, een goede traditie. Heerlijke goudgele bollen, mét of zonder rozijnen. Maar net wat u wilt. Met dit recept maakt u zo’n 40 oliebollen waarvan iedereen zal smullen.
Benodigdheden:
- Een kilo molenaars tarwebloem
- Halve liter melk
- Kwart liter water
- Een ei
- Een dikke appel
- 300 gram krenten en/of rozijnen
- 40 gram droge korrelgist
- Twee eetlepels basterdsuiker
- Een theelepel zout
Bereidingswijze:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
• Was de krenten en rozijnen en laat ze goed uitlekken.
• Maak de melk lauw en laat het gist hierin oplossen.
• Doe de bloem in een diepe kom en maak er een kuiltje in.
• Giet al roerende de melk bij de bloem in de kom.
• Roer het ei door het beslag.
• Rasp de appel door het beslag.
• Doe nu de rozijnen/krenten, de basterdsuiker en het zout erbij.
Nu ink roeren, terwijl u er met kleine scheutjes het (lauwe) water bij doet. Net zoveel water gebruiken totdat er een mooi glad beslag ontstaat. Het beslag moet eigenlijk aan de lepel blijven plakken.
Dek de kom af met een warme, vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plek een uur rijzen.
Maak olie in een pan zó heet dat ze nèt begint te dampen. In een frituurpan gaat het ook prima. De olie moet ongeveer 190 graden zijn.
Pak nu twee eetlepels en doop ze even in de hete olie. Schep de ene lepel vol beslag. Laat met behulp van de andere lepel het beslag in de olie glijden. doe dit met een enigszins ronddraai- ende beweging, zodat de bollen rond worden en geen slierten krijgen. Bak de oliebollen rondom gaar en lichtbruin (ongeveer 5 minuten). Boven de pan even laten uitlekken en daarna in een schaal leggen met onderin wat keukenpapier. Strooi er voor het opdienen poedersuiker over.
Recente reacties