Rietdekken is nog echt een ambacht, niet zomaar een beroep.  Vraag het maar aan Franck van Leeuwen, inwoner van Wijster en eigenaar van één van de oudste boerderijen van Drenthe. ‘Je kunt zien dat de mannen liefde hebben voor het vak. Ze hebben er gevoel bij’, zegt hij over de mensen van Rietdekkersbedrijf Schipper uit Ruinerwold.

In vier weken tijd kreeg een deel van het dak van de zestiende-eeuwse boerderij in Wijster een strak nieuw rieten dak. ‘Het zijn kanjers die op het dak werken’, gaat de lofzang van Van Leeuwen verder. Hij wist dat zijn dak in goede handen was. ‘Ik heb een paar adressen gekregen van panden die ze ook gedekt hebben, die zagen er allemaal perfect uit.’

Gediplomeerd

De mannen van Rietdekkersbedrijf Schipper moeten er om glimlachen. ‘Ik had gedacht dat hij naar een pand ging kijken, maar hij is ze allemaal bij langs geweest’, zegt Peter Pruntel. De inwoner van Ruinerwold is gediplomeerd rietdekker, iets wat steeds minder voorkomt. ‘Voordat je iemand zelfstandig aan het werk zet, ben je zo een paar jaar verder. Pas dan weet je dat er door iemand goed werk afgeleverd wordt. Jelmer Stielstra, die bij Rietdekkersbedrijf Schipper in dienst is, heeft de rietdekkersopleiding ook doorlopen. Iedereen is geschoold!’

Rietdekkersbedrijf Schipper werd opgericht in 1973 door Albert Schipper en werd 22 jaar later voortgezet door Albert Schipper jr. en Roelof Meijer. In november 2000 overleed Meijer plotseling en hield Schipper het bedrijf draaiende met zijn medewerkers. Twee van hen, Peter en Hugo, namen toen het bedrijf in 2010 over. ‘We hebben altijd nog contact gehouden met Albert en Jantina Schipper, Ze komen hier ook nog regelmatig langs’, aldus Peter.

Kapconstructie

Ze hebben altijd wel voor een half jaar werk. ‘Het aanbod is vrij constant, alleen in de winter mag er soms wel eens wat bij. Gemiddeld wordt er toch wel met vier man aan een klus gewerkt. Met Jelmer heeft het Rietdekkersbedrijf een medewerker in loondienst, voor de rest wordt er ook met zzp’ers gewerkt. ‘Maar als het druk is, dan hebben zzp’ers het ook druk, wij werken echter altijd met voor ons bekende rietdekkers’, benadrukt Peter. Jaarlijks gaat het om en nabij de zeventig opdrachten, wat kan variëren van een compleet nieuw rieten dak tot onderhoud, timmerwerk ten behoeve van de kapconstructie en andere werkzaamheden. De heren worden regelmatig ingeschakeld bij werkzaamheden aan rijksmonumenten.

De firma Schipper staat goed bekend. Onder meer door de goede mond-tot-mondreclame van mensen als Franck van Leeuwen, de eigenaar van de vijfhonderd jaar oude boerderij in Wijster. Volgens Sabine, vrouw van Peter en op de achtergrond actief voor het bedrijf, is het eerlijke en oprechte advies ook een pre voor de heren. ‘Als je aan het werk bent, dan wil je iets afleveren waar je zelf tevreden over bent. We werken netjes en raffelen niets af. En we ruimen alles op, laten geen rommel achter’, benadrukt Peter. ‘Mensen sparen jaren voor een nieuw dak, dan wil je natuurlijk vakwerk afleveren.’

Chinees riet

De tijd dat vooral gewerkt werd met Nederlands riet, uit de Wieden of Weerribben bijvoorbeeld, is geweest. In toenemende mate komt het riet uit China en daar is niets mis mee, zo weten de rietdekkers. ‘In het verleden was Nederlands riet echt het beste en het is nog steeds erg goed, maar China is in opmars. Het is meer teruggedroogd. Doordat er niet zoveel strenge vorst meer is in Nederland, is de droogtijd korter. Chinees riet heeft tevens de goede lengte, en de prijs is momenteel ongeveer hetzelfde. ‘Met Nederlands riet krijg je net een wat strakker dak, maar dat is iets wat vooral de rietdekkers zelf zien’, legt Peter uit.

De mannen kennen hun pappenheimers, vinden rietdekken geen kunst. ‘Wij houden het liever sober, een boerderij had altijd een rieten dak om de boel dicht te houden. Het moet ook passend zijn bij een huis en de bijbehorende omgeving’, zijn de mannen eensgezind in hun mening. Klanten nemen hun adviezen bijna altijd wel aan. Rondkijken in je eigen buurt hoort hier ook bij.

Riet-kruizen

Wat misschien wel kunst is, dat is het rietvlechtwerk. ‘Jullie zijn een van de weinige rietdekkers die dat nog kunnen’, zegt Sabine trots. Het gaat dan om het vlechten van riet-kruizen, die de bevestigingspunten van de rietwanden beschermen. Vroeger werd het vlechtwerk vervaardigd uit stro, evenals de wanden. Het zit er tegenwoordig vooral ook voor de sier op. Kunst of niet, er zijn altijd opdrachten die speciaal zijn. Zoals die oude boerderij in Wijster, maar ook de nieuwe schaapskooi in Ruinen, net nog gewaardeerd met de publieksprijs bij de Drentse Architectuurprijs 2018. Het levert ze veel positieve reclame op.

Pin It on Pinterest

Share This