”IK HOU ERVAN NIEUWE WEGEN IN TE SLAAN”

 

“Ik ben een pionier. Ik hou ervan nieuwe wegen in te slaan en nieuwe mensen te ontmoeten.” Dat zegt Anneke Segers (56), echtgenote van de burgemeester van Staphorst Theo Segers en onderneemster in de zorg.

 

Sinds kort woont het echtpaar Segers in IJhorst. Een zoektocht naar geschikte woningen ging hieraan vooraf. Vanaf medio 2015 woonde het gezin Segers in een huurhuis in Staphorst. “Een fijne plek en vooral ook leerzaam, want we zagen hoe de gemeenschap werkt. Daar staken we veel van op. Hier in IJhorst is het anders, maar ook hier zijn de mensen vriendelijk en behulpzaam.”

Wonen in IJhorst

Het huis in IJhorst past als een jas. “Hier voelen wij ons thuis. Het is licht, ruim en we hebben onze privacy”, zegt Anneke. Samen met hun vier kinderen, Christiaan (32), Ian (29), Renier (23) en Dorethé (20), die allemaal uit huis zijn, werd er geklust.

Op de tafel branden kaarsjes. De inrichting is sfeervol, maar niet overdadig. “Ik vind het leuk om mijn omgeving met weinig middelen gezellig te maken. Sfeer maken is leuk, ook in de tuin.” Een orgel en een piano nemen een prominente plek in. Theo was lang dirigent van meerdere koren. “Muziek maken is onze passie.”

 

Het huis in IJhorst past als een jas. Hier voelen wij ons thuis.

Terugblik

Drie jaar geleden kwamen Theo en Anneke naar Staphorst. Een nieuwe halte voor de echtelieden die al 36 jaar getrouwd zijn. “Ik denk dat dit het juiste moment was voor Theo. Hij was er aan toe om dit mooie ambt te vervullen en hij verlangde er ook naar. We praatten er veel over en we legden het voor aan God. We geloven dat Hij ons leven leidt. Het was goed om deze kant op te komen. Ja, we missen onze kinderen, maar ze komen hier vaak; het huis is groot genoeg.”

Eigen leven

Anneke Segers staat naast en achter haar man, maar ze heeft ook een eigen leven, een eigen bedrijf zelfs. ‘Zorgsaem in Praktijk’ heet haar ‘eenvrouwszaak’. Voor gemeenten in de Krimpenerwaard, waar het echtpaar eerder woonde, werkt ze één of twee dagen in de week op het snijvlak van zorg en welzijn. Zorgpreventie is haar specialisme. “Ik houd mij bezig met chronisch zieken en zorgmijders.”

Dat is niet alles. Anneke werkte ook anderhalf jaar als praktijkverpleegkundige in Staphorst en nu doet ze dat in Beilen en Steenwijk. Ze leert mensen gezonder te leven. “Omdat ik bij een huisarts in Staphorst zat, ken ik misschien wel meer mensen dan mijn man. De mensen werken hier keihard. Qua leefstijl valt hier nog wel wat winst te behalen”, glimlacht ze.

Vrije tijd

Dat harde werken verwachten de Staphorsters ook van hun burgemeester. “We doen vrijwel altijd zaterdag boodschappen. Op een gegeven moment kwam er iemand naar ons toe die vroeg aan Theo of hij niet wat anders te doen had. Een andere keer keek iemand in onze kar en vroeg of wij dat allemaal op gingen eten. Een beetje nieuwsgierig, zullen we maar zeggen.”

Balans

Het echtpaar Segers werkt als een bedrijf. “We leggen vaak de agenda’s naast elkaar en dan bepaal ik wanneer ik kan werken en wanneer ik met Theo op pad ga. Zijn agenda is leidend. Ik vind het fijn om met mijn man mee te gaan, contacten te leggen. Theo is een gevoelsmens. Hij heeft de gave om emotie en zakelijkheid in balans te brengen. Als ik naar hem kijk en luister, dan ben ik heel trots. Hij is helemaal zichzelf en ik trouwens ook.”

Pin It on Pinterest

Share This