Sander en Daniëlle Hut exploiteren samen het Thomashuis in Ruinerwold, waar mensen met een verstandelijke beperking zorg met dagbesteding aanbieden. Daniëlle heeft een commerciële achtergrond, Sander is afkomstig uit de zorg en allebei waren ze eigenlijk wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. ‘We kwamen iemand tegen die in een Thomashuis woont. We zijn ons erin gaan verdiepen en begonnen met een zoektocht. Het liefst hadden we in de Achterhoek gebleven, maar daar waren de panden te duur of incourant’, vertelt Daniëlle.

 

HET STREVEN IS: ZORG LEUKER, BETER EN GOEDKOPER TE MAKEN.

 

In 2008 stonden ze voor de keuze voor een Thomashuis in Coevorden of Ruinerwold, gekozen werd voor het perendorp. In oktober werd het pand aan Dijkhuizen verbouwd en op 1 juni 2009 kwam de eerste bewoner. Op dit moment wonen er negen personen met een verstandelijke beperking, waarmee het huis ‘volgeboekt’ is. Vanuit het Thomashuis gaan de bewoners aan het werk, wel klussen die goed bij ze passen. Zo is er een tuinproject, waar bewoners bij oudere mensen de tuin doen, en is er werk bij lunchroom Van Bikkels in Meppel. Ze trekken er ook op uit met hun bewoners, zoals in maart van dit jaar nog naar het gemeentehuis van De Wolden in Zuidwolde, waar ze onder meer door burgemeester Roger de groot werden ontvangen.

Het fenomeen Thomashuis is één van de vernieuwende zorgformules van De Drie Notenboomen. Deze organisatie is in 2003 opgericht, uit onvrede met het toenmalige aanbod van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het streven is: zorg leuker, beter en goedkoper te maken. In Nederland zijn tientallen Thomashuizen verspreid over het land, Drenthe telt er zeven.

 

Pin It on Pinterest

Share This